Εμετοί κύησης και Ομοιοπαθητική
Εμετοί κύησης και Ομοιοπαθητική

Η ναυτία και οι εμετοί κύησης αποτελούν δύο από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εκδηλώνονται στο 70-85% των εγκύων, επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των γυναικών. Οι εμετοί προκαλούν μεγάλη δυσφορία στις μέλλουσες μητέρες, γιατί υποφέρουν και σωματικά και ψυχικά, χάνοντας βάρος, πονώντας και μη τρώγοντας φυσιολογικά.

Πότε εμφανίζονται η ναυτία και οι εμετοί στην κύηση;

Η ναυτία και οι εμετοί κύησης είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Εμφανίζονται συνήθως τις πρώτες εβδομάδες της κύησης και τα συμπτώματα υποχωρούν μέχρι τις 16-20 εβδομάδες, σε διάφορα επίπεδα έντασης. Είναι σπάνιο να επιμείνουν οι εμετοί και μετά τις 20 εβδομάδες κύησης. Παρόλο που επικρατεί η αντίληψη ότι οι εμετοί έρχονται μόνο το πρωί, τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα.

Τι προκαλεί τους εμετούς κύησης;

Τα αίτια για την παρουσία εμετών κατά τη διάρκεια της κύησης παραμένουν αδιευκρίνιστα, ωστόσο υπάρχουν διάφορες μελέτες που αποδίδουν το φαινόμενο στις ορμονικές μεταβολές που υφίσταται η εγκυμονούσα.

Πιο συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι οι εμετοί κύησης ξεκινούν παράλληλα με την έναρξη παραγωγής της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (HCG), αμέσως μετά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως οι εμετοί ενδέχεται να συνδέονται και με ψυχολογικούς παράγοντες.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης εμετών στην κύηση;

Κάποιοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης εμετών στην εγκυμοσύνη είναι οι παρακάτω:

  • Εκδήλωση ναυτίας και εμετών σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
  • Γενικό ιστορικό ναυτίας (πχ. σε μέσα μεταφοράς, αυτοκίνητο κτλ.)
  • Οικογενειακό ιστορικό ναυτίας και εμετών στην κύηση
  • Έντονο στρες
  • Πολλαπλή κύηση
Πώς μπορεί να βοηθήσει η Ομοιοπαθητική στην αντιμετώπιση των εμετών κύησης;

Η Ομοιοπαθητική ως ολιστική επιστήμη είναι η πιο κατάλληλη θεραπεία για την εξάλειψη των συμπτωμάτων της ναυτίας και των εμετών, γιατί τα σκευάσματα που παρέχονται ανάλογα με το ιστορικό της ασθενούς, δεν είναι χημικά, δεν έχουν καμία παρενέργεια και θεραπεύουν την εγκυμονούσα όχι μόνο από τον εμετό, αλλά αποκαθιστούν την ψυχική και πνευματική ισορροπία της μέλλουσας μητέρας, θωρακίζοντας τον αμυντικό μηχανισμό τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.

Εκτός από τη ναυτία και τους εμετούς, η Ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων, που μπορεί να εμφανιστούν στην εγκυμοσύνη , όπως οι διακυμάνσεις στη διάθεση, άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, δυσκοιλιότητα και καούρες, οιδήματα και ουρολοιμώξεις, βελτιώνοντας τη γενικότερη υγεία, ευεξία και ψυχοσωματική ισορροπία της εγκύου.

Μετά τη χορήγηση των κατάλληλων σκευασμάτων στην έγκυο, η βελτίωση είναι εμφανής ακόμα και από τις πρώτες ημέρες, με την εξάλειψη των συμπτωμάτων να επέρχεται σε μερικές εβδομάδες.

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε επικοινωνήστε με την ιατρό σας.

 

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *