fbpx

Βελονισμός

Τι είναι ο Βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι μια τεχνική στην οποία οι ασκούμενοι (βελονιστές) διεγείρουν συγκεκριμένα σημεία του σώματος, συνήθως εισάγοντας λεπτές βελόνες μέσα στο δέρμα. Είναι μια από τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Αυτό υποστηρίζεται ότι μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της ευημερίας και να θεραπεύσει, εναλλακτικά, αρκετές ασθένειες.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι ο βελονισμός διεγείρει την απελευθέρωση των φυσικών παυσίπονων του σώματος και επηρεάζει περιοχές στον εγκέφαλο που εμπλέκονται στην επεξεργασία του πόνου. Επίσης, αποτελέσματα διαφόρων ερευνών υποδεικνύουν ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τύπων πόνου που συχνά είναι χρόνιες, όπως είναι ο πόνος χαμηλά στην πλάτη, η οστεοαρθρίτιδα, και ο πόνος στο γόνατο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας των έντονων πονοκεφάλων και στην πρόληψη της ημικρανίας, καθώς και στα προβλήματα αρτηριακής πίεσης, αλλά και στην απώλεια βάρους και στη διακοπή του καπνίσματος.

Τι να περιμένετε

Ένας βελονιστής θα εξετάσει τον ασθενή και θα αξιολογήσει την κατάστασή του, εισάγοντας μία ή και περισσότερες λεπτές αποστειρωμένες βελόνες, προσφέροντας παράλληλα συμβουλές για αυτο-φροντίδα ή άλλες συμπληρωματικές θεραπείες, όπως τα βότανα.

Ο ασθενής θα κληθεί να ξαπλώσει σε ανάλογη θέση, ανάλογα με το πού θα εισαχθούν οι βελόνες. Ο βελονιστής πρέπει να χρησιμοποιεί αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσης. Κατά την εισαγωγή κάθε βελόνας, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί μια πολύ σύντομη αίσθηση τσουξίματος. Αφού εισαχθεί η βελόνα, ίσως υπάρχει περιστασιακά ήπιος πόνος στη βάση της βελόνας, ο οποίος υποχωρεί στην συνέχεια.

Ο βελονισμός είναι συνήθως σχετικά ανώδυνος.

Οι βελόνες παραμένουν στην θέση τους για χρονικό διάστημα μεταξύ 5 και 30 λεπτών.

Ο αριθμός των θεραπειών που απαιτούνται, διαφοροποιείται αναλόγως του ασθενή και της πάθησής του. Ένα άτομο με χρόνια πάθηση μπορεί να χρειαστεί μία έως δύο θεραπείες την εβδομάδα για αρκετούς μήνες. Ένα οξύ πρόβλημα, συνήθως βελτιώνεται μετά από 8 έως 12 συνεδρίες.

Πώς λειτουργεί;

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική εξηγεί ότι η υγεία είναι το αποτέλεσμα μιας αρμονικής ισορροπίας των συμπληρωματικών ακραίων “γιν” και “γιάνγκ”, της δύναμης της ζωής που είναι γνωστή ως “τσι”.

Η ασθένεια λέγεται ότι είναι η συνέπεια μιας ανισορροπίας των δυνάμεων.

Το Qi λέγεται ότι ρέει μέσω μεσημβρινών ή μονοπατιών στο ανθρώπινο σώμα. Αυτοί οι μεσημβρινοί και οι ροές ενέργειας είναι προσβάσιμες μέσω 350 σημείων βελονισμού στο σώμα. Η εισαγωγή βελόνων σε αυτά τα σημεία, με τους κατάλληλους συνδυασμούς, λέγεται ότι φέρνει την ενεργειακή ροή πίσω στην σωστή ισορροπία.

Τα σημεία βελονισμού θεωρούνται σημεία όπου τα νεύρα, οι μύες και ο συνδετικός ιστός μπορούν να διεγερθούν. Η διέγερση αυξάνει τη ροή του αίματος, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί τη δραστηριότητα των φυσικών παυσίπονων του σώματος.

Το 2003, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization) ανέφερε μια σειρά από προϋποθέσεις στις οποίες λένε ότι ο βελονισμός έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός.

Αυτά περιλαμβάνουν την υψηλή και χαμηλή αρτηριακή πίεση, τη ναυτία και το έμετο που προκαλούνται από χημειοθεραπεία, μερικές γαστρικές καταστάσεις συμπεριλαμβανομένου και του πεπτικού έλκους, επώδυνες περίοδοι, δυσεντερία, αλλεργική ρινίτιδα, πόνος στο πρόσωπο, πρωινή αδιαθεσία, ρευματοειδής αρθρίτιδα, διαστρέμματα, ισχιαλγία, και πονόδοντος.

Οφέλη Βελονισμού

Ο βελονισμός αποτελεί μία ασφαλή μέθοδο και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής όταν εκτελείται σωστά. Δεν υπάρχουν παρενέργειες κατά την εφαρμογή του, ενώ μπορεί να συνδυαστεί αποτελεσματικά και με άλλες θεραπείες. Μπορεί να συμβάλλει στην ίαση πολλών τύπων πόνου, καθώς επίσης και να βοηθήσει ασθενείς για τους οποίους τα παυσίπονα και άλλα φάρμακα είναι αναποτελεσματικά.