Βελονισμός & τενοντίτιδα
Βελονισμός & τενοντίτιδα

Τι είναι η τενοντίτιδα

Η τενοντίτιδα είναι μια φλεγμονή του τένοντα ή του ινώδους ιστού που προσδένει έναν μυ σε ένα οστό. Συνήθως συνοδεύεται από τενονσινοβίτιδα, η οποία είναι μια φλεγμονή της επένδυσης του θηκαριού τένοντα.

Τα συμπτώματα αυτών των καταστάσεων είναι ο πόνος και η ευαισθησία κοντά σε μια άρθρωση, ειδικά κατά την κίνηση αυτής. Επίσης, ορισμένες φορές πιθανόν να παρατηρηθεί

πρήξιμο στην περιοχή, και σε μερικές περιπτώσεις μούδιασμα και μυρμήγκιασμα. Η δυσκαμψία, μαζί με τον πόνο, μπορούν να περιορίσουν την κίνηση της εμπλεκόμενης άρθρωσης. Οι πιο συχνά πληγείσες αρθρώσεις είναι ο ώμος, ο αγκώνας, ο καρπός του χεριού και η φτέρνα.

Η ακριβής αιτία της φλεγμονής είναι συχνά άγνωστη, αλλά μπορεί να οφείλεται σε επαναλαμβανόμενο τραύμα, υπερβολική καταπόνηση ή υπερβολική χρήση του τένοντα. Για παράδειγμα, η ακανόνιστη ή υπερβολικά έντονη άσκηση, σε συνδυασμό με την παράλειψη του ζεστάματος πριν από αυτή, μπορούν να προκαλέσουν μια τάση για εμφάνιση της τενοντίτιδας.

Οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί στο χέρι συσχετίζονται συνήθως με το είδος της εργασίας που κάνουν οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, οι κομμωτές, οι μουσικοί, οι μηχανικοί αυτοκινήτων, οι θεραπευτές μασάζ και οποιοσδήποτε εργάζεται για πολλές ώρες αδιάκοπα σε έναν υπολογιστή έχουν προδιάθεση σε αυτόν τον τύπο τραυματισμού, λόγω κατάχρησης των τενόντων.

Τα άτομα με σοβαρή τενοντίτιδα μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν την εργασία που επιδεινώνει την κατάσταση, τουλάχιστον για λίγο. Οι λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία με τον βελονισμό, ο οποίος αποτρέπει επίσης την εξάντληση του ατόμου.

Ο ρόλος του βελονισμού στην αντιμετώπιση της τενοντίτιδας

Τόσο ο βελονισμός, όσο και τα κινέζικα βότανα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη θεραπεία της τενοντίτιδας. Ειδικότερα, ο βελονισμός προσδίδει εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο σε οξείες όσο και σε χρόνιες περιπτώσεις τενοντίτιδας. Οι οξείες περιπτώσεις συχνά μπορούν να επιλυθούν με έναν μικρό αριθμό συνεδριών βελονισμού.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν χρόνια τενοντίτιδα. Αυτές οι περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με τη θεραπευτική μέθοδο του βελονισμού, αλλά όσο πιο μακρόχρονη είναι η κατάσταση της τενοντίτιδας στην οποία βρίσκεται ένα άτομο, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για την πλήρη θεραπεία και εξάλειψή της.

Η τενοντίτιδα είναι μία από τις πιο κοινές παθήσεις, και μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε, ιδιαίτερα τις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες του πληθυσμού. Παρόλα αυτά, είναι δυνατό να ληφθούν μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί ή να αποφευχθεί εντελώς η πιθανότητα εμφάνισής της.

Όπως συμβαίνει συχνά με πολλές καταστάσεις, οι δύο πιο σημαντικοί τομείς της ζωής που χρήζουν παρακολούθησης για την πρόληψη και αποφυγή της τενοντίτιδας, είναι η άσκηση και η διατροφή.

Οι τακτικές συνεδρίες με βελονισμό μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης τενοντίτιδας, καθώς και στην πρόληψη της υποτροπής της τενοντίτιδας σε περιπτώσεις που μόλις έχει θεραπευτεί.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *