Βελονισμός: μια φυσική θεραπεία για την κατάθλιψη
Βελονισμός: μια φυσική θεραπεία για την κατάθλιψη

Βελονισμός: μια φυσική θεραπεία για την κατάθλιψη

Ο βελονισμός αποτελεί μια θεραπευτική επιλογή για την κατάθλιψη, για όσους ψάχνουν μία φυσική θεραπεία χωρίς φάρμακα. Η θεραπεία με το βελονισμό είναι εξατομικευμένη και αυτό γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι ένα μοναδικό άτομο με τα δικά του συναισθήματα και συμπτώματα.

Βελονισμός και συναισθήματα

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που παρατηρούν οι άνθρωποι που ξεκινούν βελονισμό, ανεξάρτητα με το πρόβλημα που έχουν, είναι ότι νιώθουν περισσότερο χαρούμενοι και λιγότερο αγχωμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή ο βελονισμός ρυθμίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, τα επίπεδα ορμονών και νευροδιαβιβαστών (που εμπλέκονται στο στρες, άγχος, κατάθλιψη, όπως η σεροτονίνη) καθώς και το σώμα. Οι άνθρωποι αναφέρουν ότι νιώθουν μεγαλύτερη ευεξία όσο προχωρούν οι συνεδρίες βελονισμού.

Με τον συνδυασμό λίγων βελονών στο σώμα, ηλεκτροβελονισμό και ωτοβελονισμό, οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν ευεξία άμεσα. Με τη συνεχιζόμενη θεραπεία βελονισμού, στα περισσότερα στάδια κατάθλιψης τα συμπτώματα μειώνονται και γίνονται διαχειρίσιμα.

Τύποι κατάθλιψης

Η κατάθλιψη επηρεάζει 1 στους 10 ενήλικες, και παρατηρείται περισσότερο σε γυναίκες από ότι σε άνδρες. Υπάρχουν πολλές μορφές κατάθλιψης. Παρακάτω ακολουθούν 3 κύριες κατηγορίες κατάθλιψης.

1. Μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ή μείζονα κατάθλιψη. Η κατάθλιψη επηρεάζει το συναίσθημα και κατ’επέκταση όλη την λειτουργικότητα στην καθημερινότητά, τη συγκέντρωση, τον ύπνο, την όρεξη. Χαρακτηρίζεται από ανηδονία και δραστηριότητες που πριν απολάμβανε ο άνθρωπος δεν προσφέρουν χαρά.

2. Δυσθυμική διαταραχή ή δυσθυμία. Η δυσθυμία χαρακτηρίζεται από μακροχρόνια διάρκεια καταθλιπτικού συναισθήματος (για 2 χρόνια ή περισσότερο), με συμπτώματα που παρεμβαίνουν μερικώς στη φυσιολογική λειτουργικότητα και την ευεξία.

3. Ήπια κατάθλιψη. Τα συμπτώματα είναι ήπια, διαρκούν για 3 εβδομάδες ή περισσότερο αλλά δεν πληρούνται τα κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης. Χωρίς θεραπεία, οι άνθρωποι με ήπια κατάθλιψη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν στη συνέχεια μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Συμπτώματα κατάθλιψης

Κάποια κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι:

  • Μειωμένο ενδιαφέρον ή ευχαρίστηση για καθημερινές δραστηριότητες
  • Αισθήματα αδιεξόδου, απελπισίας και απαισιοδοξίας
  • Αϋπνία ή άλλες διαταραχές του ύπνου (πρώιμη αφύπνιση, υπερυπνία, εφιάλτες)
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση ή διαταραχές μνήμης
  • Ευερεθιστότητα, νευρικότητα ή αναστάτωση
  • Αισθήματα ενοχών, τύψεων και αναξιότητας
  • Μειωμένη όρεξη ή υπερφαγία
  • Αυτοκτονικές σκέψεις και χρόνιος πόνος

Μπορεί ο Βελονισμός να βοηθήσει στην κατάθλιψη;

Ο βελονισμός βοηθάει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Συνδράμει στη θεραπεία της κατάθλιψης ρυθμίζοντας ορμόνες και νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο. Με τη βοήθεια του βελονισμού, η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί πιο γρήγορα. Αν ήδη λαμβάνετε αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ο βελονισμός συνήθως αυξάνει την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών.

Πολλές φορές, οι ασθενείς ζητούν να κάνουν βελονισμό με σκοπό να μπορέσουν να μειώσουν ή να διακόψουν την αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή. Αυτό δε γίνεται άμεσα, αλλά μετά από περίπου 12 συνεδρίες βελονισμού (με συχνότητα 2-3 την εβδομάδα), πολλοί ασθενείς καταφέρνουν να διακόψουν (ή να μειώσουν) τα αντικαταθλιπτικά.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396